Plant van de maand

Mei:

ASCLEPIAS TUBEROSA

Op de laatste praktijkles (darrenraampjes maken en plaatsen) heeft Iwein zaadjes bezorgd van de vernoemde plant hierboven.  

Gegarandeerd succes bij bijen, hommels en vlinders, maar blijkbaar heeft dit plantje nog wel meer te bieden.  Onderstaande vond ik ook nog terug op het internet. 



Een zeer veelzijdige plant, alle delen van de plant zijn (met mate) eetbaar. Bijen, vlinders en veel andere nuttige insecten zijn dol op de fraaie bloemen.

De jonge bladscheuten (roerbakken) smaken als asperges, de toppen van de oudere scheuten eet je (kort gestoofd) als spinazie, de bloemknoppen en jonge vruchtjes van 3-4 cm (kort gekookt of in de wok) zijn heerlijk knapperig. De bloemen kan je koken tot een heerlijke siroop. Tijdens hete dagen hoopt zich in de bloemen zoveel nectar op, dat het kristalliseert en als mini-snoepjes kan worden gegeten.

De genezende werking van de plant is al eeuwen bekend bij de Native Americans, bekend is het wortelextract, dat door deskundigen wordt aangewend tegen pleuritis, maar je vindt nog veel meer toepassingen op internet!

De stengels van de afrijpende plant is een populaire vezelleverancier, het pluis in de rijpe vruchten is zacht als zijde en wordt gebruikt als vulling in kussens, vezel voor kleding en... als filter voor olievervuiling in de zee. Er zijn nog veel meer toepassingen, zie bijvoorbeeld de site van pfaf.org

Tenslotte (last-but-not-least) is dit een behoorlijk winterharde, helderoranje bloeiende, zeer sierlijke plant in de tuin. In de winter willen de planten niet nat staan, zorg dus voor goede afwatering. De bloeitijd is in juni-augustus op een hoogte van 70 cm


Bron : https://www.vreeken.nl/575250-asclepias-tuberosa



Februari:

Wilg



In deze periode van het jaar is het de wilg die bejubeld dient te worden. 

De wilg is voor onze honingbij zeer interessant.  De mannelijke katjes geven al vroeg in het voorjaar veel stuifmeel dat bovendien erg kwalitatief is.  In wilgenstuifmeel zitten vijf van de zes belangrijke aminozuren die onze bijen nodig hebben. Gelukkig vinden we in het Belgisch landschap de wilg goed vertegenwoordigd. 

Mocht je zelf nog wat willen bijzetten kan je wilgen makkelijk stekken.  Op onderstaande links kan je eens een kijkje nemen hoe je dat het best kan doen.

stekken van de wilg (artikel Natuurlijk imkeren)

stek je eigen wilg (YouTubefilmpje)



Januari:

Helleborus



Een toffe laagblijvende vaste plant voor aan de bosranden of halfschaduw die een 30tal cm groot wordt. Verschillende Helleborus orientalis hybriden bloeien van februari tot april en zijn in diverse kleurschakeringen te vinden.

Kies wel voor enkelvoudige bloemen en geen dubbelbloemige.

Ze zijn ook bekend als Lenteroos , Nieskruid.

December:

Mahonia



Op sommige plaatsen bloeit de klimop nog, terwijl de volgende plant zich al aanbiedt: de Mahonia.

Deze struik heeft harde stekelige bladeren en is wintergroen. 

Ze is voor de bijen interessant op een onverwacht warme dag aan het einde van het jaar.


De blauwzwarte bessen zijn eetbaar, rijk aan vitamine C, maar hebben een zeer scherpe smaak. De bessen worden ook tot marmelade en vruchtensap verwerkt. 


November:

Hedera helix 'arborescens' 



Deze maand bespreken we een aparte vorm van klimop: de bolklimop of ook wel struikklimop, Hedera helix ‘ arborescens’.

In tegenstelling tot de ‘gewone’ klimop die een woekerende en sterk bodembedekkende plant is (helix duidt op het klimmende liaanvormende karakter) blijft deze vorm eerder compact en bloeit reeds op kleine planten. Het is eigenlijk een veredelde vorm van de gewone klimop. 

Het is een heel makkelijke plant, klimop doet het goed in allerlei licht omstandigheden en op diverse bodems. Je ziet deze vorm tegenwoordig dan ook in openbare plantsoenen als perkplanten of alleenstaande struikjes. 

De bladeren zijn donkergroen glanzend, maar er bestaan ondertussen ook al kweekvormen met een gevarieerd of goudkleurig blad. In de winter verliest hij zijn bladeren niet. Snoeien wordt goed verdragen, maar kan ervoor zorgen dat er geen bloei komt.

De bloemen staan in bolvormige trosjes en zijn klein en bleek groen-gelig. Weinig spectaculair maar wel met velen.

Waarom is deze plant nu zo bijzonder? 

Wel, klimop bloeit erg laat op het jaar, als er nog maar weinig andere stuifmeelleveranciers te vinden zijn. Het is nu tweede helft september en de eerste klimop bloempjes komen juist open. De bloei gaat verder tot oktober, november zelfs. 

Op dit moment wordt hij druk bevlogen door zweefvliegen, bijen, en de hommels die er nog zijn.  Ook is het een tiptop jachtstekje voor de hoornaars. Ja, zowel de Europese als de Aziatische hoornaar maken er dankbaar gebruik van, vandaar de zogenaamde ‘klimopblitz’ acties om Aziatische hoornaars op te sporen.