Activiteiten

Deze lezing staat open voor iedereen die graag meer te weten wil komen over het gebruik van een arrestkooi.

We komen samen in de foyer van VC De Schelde, De Keyzershoeve 66, 2040 Zandvliet.

Schrijf je in via de knop!


Kom regelmatig terugkijken op deze pagina , we vullen aan met onze volgende activiteiten. 

Je kan alvast de agenda hieronder bekijken en toevoegen aan je eigen agenda!

Dinsdag 5 december 2023 : lezing van Ellen Danneels over het Insignia Project

De quizavond van 21 oktober was heel gezellig en leerrijk.

De bijenvragen vlogen de deelnemers om de oren. Nochtans won er een ploeg zonder imkers... Het Bijzonder Ploegske  behaalde, net als vorig jaar, de eerste plaats. Knap gedaan!

Bedankt aan alle deelnemers, jullie waren een fijn publiek!

Slingerdag 21 juli 2023

We gingen met onze leden aan het slingeren! 

Fijn om zoveel enthousiaste imkers aan het werk te zien. We waren verbaasd over de vele verschillende kleuren en smaken van elke honing. De proef met de refractometer werd door iedereen doorstaan: allemaal geslaagd!


Pop-up markt Zandvliet

Om onze vereniging te laten zien en vooral om de nieuwe starterscursus te promoten, stonden we op het marktje van Zandvliet. We ontmoetten fijne mensen uit de buurt!


De wei aan de molen...

Wisten jullie dat we met onze vereniging over een bijenweide mogen beschikken? 

Dankzij Guy en Bart Goris ( vader en zoon) mogen we op de wei aan de molen van Berendrecht een bijenstand plaatsen voor onze club.

We zaaiden met een bende vrijwilligers de wei in met bloemenzaad en bouwden een platform. Ondertussen staat de eerste kast er al...

De zaden werden gesponsord door Dier-en tuincentrum Verbist in Zandvliet en Horta in Stabroek. 

De eerste bloemen komen ondertussen al piepen...

Op 19 maart kwamen we bijeen met de cursisten en leden om de kasten van Iwein uit te winteren. Een echte praktijkles !

We keken in alle kasten en noteerden vlijtig hoeveel broed er was en hoeveel eten er nog aanwezig was . Sommige ramen werden vervangen. 

Er werd veel  bijgeleerd en bijgepraat :-) ! 

Lezing Jef Torfs, beroepsimker


Het uitnodigen van Jef Torfs was duidelijk een schot in de roos.  Met een  4O-tal deelnemers zat de zaal goed gevuld en hadden we ook veel bezoekers van andere verenigingen. (Boechout, Ifang, Imkers Neteland, Heist-op-den-Berg, …

Ik heb met heel veel aandacht geluisterd naar de passie die Jef in zijn beroep hanteert. Zo aandachtig dat ik op de avond zelf geen letter genoteerd heb.

Maar ik som hier even op wat er is blijven hangen. 


Ik heb hem op het einde van de sessie gevraagd of we misschien met een paar man zo een keertje met hem mochten meegaan.  Hij stond daar niet weigerachtig tegenover.  Wordt vervolgd dus.

TaniaWinterdrink op de bijenstand in Lier


Het was fun in de vrieskou en slijk,  met heerlijke warme wafels , warme chocomelk, baileys en citroenjever.

Aan de vuurkorf leerde ik dat Stijn in de lente met zijn eerste volk begint, Nadia een kokosplantage in haar achtertuin overweegt, Hugo onder de indruk was van een lezing van een ex-Bayer medewerker  in Mortsel en Kristien en Peter hun bijen momenteel op 3 straten zitten en geen varroaval meer hebben.  De verhalen achterlatend zijn we toch ook vlug eventjes gaan kijken onder de tapijtjes die op de bijenkasten liggen, om door de plexi heen te gluren naar de bijen.  Ze waren er gelukkig nog.  Met een fles baileys en een halve fles citroenjenever op overschot kunnen we een eerste traditie van bijeen vzw verder zetten. Schol en uitkijken naar de winterdrink van 2024. 😊


Op de laatste vriesdag van december gingen de cursisten aan de slag met de winterbehandeling. Na een beetje theorie bij een tasje koffie, trokken we naar buiten om alle kasten te inspecteren en te voorzien van oxaalzuur . Iedereen kon eens proberen te druppelen en we kregen een goed inzicht in welke volken nu sterk en groot waren en welke niet.  Brrr...en dan rap terug naar binnen!


Zaterdag 26 november beleefden we een zeer gezellige avond in Zandvliet.

De quizploegen hadden echte pro’s meegenomen en vlogen enthousiast in de vragen.  De rondes waren helemaal in het thema: koninginnen, bekende biekes, hoogsels…maar je moest geen imker zijn om mee te dingen naar de eerste plaats. Sterker nog: in de winnende ploeg zat helemaal géén imker.

Een dikke proficiat aan team Metropolis, zij konden eerst komen kiezen aan de prijzentafel.

En vooral: een dikke merci aan iedereen die mee is komen doen. Het was tof en voor herhaling vatbaar! Op 16 november hield  topimker Ben Som de Cerff een lezing " Chemievrije imkerij" voor onze vereniging! Dit was zeer interessant, we leerden een hoop bij.

Ben is o.a. verbonden aan de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en houdt niet alleen gepassioneerd bijen, maar is ook gepassioneerd in het blijven bijleren, aanpassen en doorgeven van zijn technieken en visies gebaseerd op zijn jarenlange ervaring. Als je zijn naam even intikt op het internet, vind je een schat aan informatie!


Deze topactiviteit bij plantenkwekerij Beeplant werd gehost door Nicolas Janssens, die ons heel wat wist te vertellen over bijenvriendelijke planten en bomen. Het feit dat we ze ook daadwerkelijk konden zien , maakte deze uitstap extra boeiend. We weten nu hoe groot een bijenboom kan worden, waarom pluimhortensia's wél goed zijn voor de bijen en wat er in de schaduw ook veel kansen geeft aan bijen, hommels en andere bestuivers. 

Er werd veel aandacht besteed aan de najaarsbloeiers en aan planten die het goed doen in de hitte. De planten en bomen van de toekomst , daar wist Nicolas alles over. Zijn duidelijk visie, onuitputtelijke kennis  en aangename vertelstijl zorgden voor een heel aangename avond!